Macie czasem ochotę na kebab w tortilli, ale odpuszczacie nie chcąc karmić się małowartościowym posiłkiem? Jeśli tak to od dziś nie musicie już tego robić, bo mam dla Was przepis na domowy, pożywny i wartościowy kebab! Między innymi takie smakołyki znajdziecie na „diecie” u Trenerki Zdrowej Diety. Ja zamieniłam jedynie sos czosnkowy na musztardowy, ale Wam podam obie propozycje – każdy wybierze ten, który bardziej mu odpowiada. Również dodatki możecie dowolnie komponować, mając na względzie Wasze upodobania smakowe i… zasoby lodówki :D
Składniki (3 tortille):
naleśniki
- 170ml kefiru
- 70g otrębów owsianych
- łyżka mąki kokosowej
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku d/p
- szczypta soli
- opcjonalnie: zioła prowansalskie do smaku
sos musztardowy
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy
sos czosnkowy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatki
- duży filet z kurczaka przyprawiony wg uznania (u mnie gyros) i usmażony
- sałata
- pomidor
- ogórek (u mnie kiszony)
- czerwona cebulka
- papryka
Wszystkie składniki na naleśniki blendujemy i odstawiamy na 20min. Po tym masę czasie ponownie mieszamy (cięższe fragmenty otrąb opadają na dno) i wylewamy na mocno rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię naleśnikową. Smażymy z dwóch stron. składniki na sosy mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe naleśniki smarujemy sosem, układamy na nich ulubione dodatki, zawijamy i zajadamy aż się uszy będą trzęsły.
WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.