Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Dyniowy piernik (ciasto dyniowe bez glutenu)

domowy piernik dyniowy

Jesień w pełni. I to w najpiękniejszym wydaniu – ciepłe słoneczko i złoto-brązowe liście wszędzie wokół mnie… Mam nadzieję, że u Was też chociaż przez chwilę jesień pokazała (lub dopiero pokaże) swoje najpiękniejsze oblicze :) Z jesienią kojarzy mi się najbardziej jedno warzywo – dynia! Można z niej przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie wypieki. To ciasto, które Wam dzisiaj proponuje może z powodzeniem zastąpić piernik na lekkim, bezglutenowym stole, ale będzie też fajnym ciachem na jesienny wieczory.

Składniki (tortownica o śr.24cm):
ciasto
- 500g puree z dyni (przepis)
- 150g orzechów laskowych lub migdałów
- 120g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 100g komosy ryżowej (można zastąpić kaszą lub mąką jaglaną)
- 80g miękkiego oleju kokosowego
- 6 jajek
- czubata łyżka kakao
- czubata łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa
- 1/3 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
opcjonalnie
- marmolada lub powidła śliwkowe
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania

Oddzielamy białka od żółtek. Orzechy mielimy z komosą na mąkę (można użyć gotowych mąk) i odstawiamy. Cukier mielimy na puder, dodajemy do niego żółtka i olej kokosowy – ucieramy przez ok. 2 minuty aż masa będzie kremowa i puszysta. Dodajemy puree z dyni, zmielone orzechy z komosą, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i sodą – wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto można przełożyć ulubioną marmoladą lub powidłami śliwkowymi.

Przygotowujemy polewę czekoladową: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z mlekiem i cukrem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż znikną grudki. Podgrzewamy jeszcze chwilę aż masa trochę zgęstnieje, odstawiamy na 10-15min. Gdy polewa trochę ostygnie mieszamy ją, a następnie wylewamy na cieście. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 19-10-2017