Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Drożdżówki z serem

drozdzowki z serem

Dzisiaj naprawdę trudno o dobrą, mięciutką i puszystą drożdżówkę. Te dostępne w sklepach, a nawet piekarniach, są zazwyczaj albo suche, albo mają niewiele farszu, albo po prostu oblane są toną lukru, która zabija ich smak. Że nie wspomnę o składzie, który pozostawia zazwyczaj wiele do życzenia… Dlatego gdy najdzie mnie ochota na drożdżówki to zamiast sięgać po niezbyt smacznego gotowca wolę – ku radości domowników – przygotować je sama. Nie zajmuje mi to wiele czasu, a smak? Najlepszy!

Składniki (6 średnich drożdżówek):
ciasto drożdżowe
- 250g mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 25g cukru
- 25g masła
nadzienie serowe
- 150g twarogu (lub serka śmietankowego, np. “Krówka”)
- żółtko
- 15g cukru trzcinowego
- 50g jogurtu

Masło roztapiamy. Mleko, cukier i drożdże mieszamy w miseczce, a następnie odstawiamy na 10 minut. Dodajemy roztopione i ostudzone masło i mąkę, wyrabiamy przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (można wyrabiać ręcznie lub mikserem/robotem kuchennym przy użyciu końcówek do wyrabiania ciasta/chleba). Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na kilka części, a następnie z każdej z nich formujemy kulkę, którą potem rozpłaszczamy w rękach nadając jej formę placka. Na koniec na każdym placku robimy wgłębienie, pozostawiając wyższe brzegi i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp pomiędzy nimi (w trakcie pieczenia bułeczki jeszcze urosną).

Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gotowe nadzienie nakładamy łyżką wewnątrz wgłębienia, które zrobiliśmy w każdej bułce (można też przed nałożeniem farszu dodać do wgłębienia cienką warstwę dżemu lub powideł). Przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 25 minut, a następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Thermomix: mleko, cukier i drożdże dodajemy do kielicha, a następnie wyrabiamy (2min/37°C/obr.2). Dodajemy masło i jeszcze chwilę podgrzewamy (1min/37°C/obr.2). Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na trybie interwał przez 2 minuty, a następnie postępujemy analogicznie jak w przypadku przygotowywania ciasta drożdżowego tradycyjną metodą (w TM nadzienie przygotowujemy dodając do kielicha pokruszony ser wraz z pozostałymi składnikami i mieszając całość – 30s/obr.4).

Podziel się:
Dodano: 27-08-2016