Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Domowy makaron do rosołu

domowy makaorn

Całkiem niedawno wpadliśmy na pomysł zrobienia domowego rosołu, takiego prawdziwego. Wierzcie lub nie (wiem, większości z Was bardzo ciężko w to uwierzyć), ale nie nigdy nie robiłam rosołu. No dobra, raz podjęłam próbę, ale wtedy przekonałam się, że to nie moje klimaty. Postanowiłam jednak podjąć drugą próbę, a właściwie mój mąż mnie zmotywował i wspólnie przygotowaliśmy całkiem fajną zupę. Przy okazji zrobiłam domowy makaron, bo w domu oczywiście nie było drobnego makaronu do rosołu.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie do dwóch łyżek cieplej wody gdyby ciasto się bardzo ciężko zagniatało
  • Zagniatamy ciasto z mąki, jajek i oliwy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich baaaardzo cienko (jak papier) rozwałkowujemy (najlepiej na kształt zbliżony do prostokąta), a następnie posypujemy mąką i odstawiamy na kwadrans na stolnicy żeby obeschło. Dwa płaty nakładamy na siebie, zwijamy w rulon i nożem odkrawamy cienkie pierścienie. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i górujemy ok 5min (najlepiej spróbować).

    Podziel się:
    Dodano: 08-03-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: