Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Domowy kisiel z jabłek i owoców leśnych

domowy kisiel z jablek i borowel

Macie czasami ochotę na coś, ale sami nie wiecie na co? Ja tak czasem mam. Ostatnio w takiej kryzysowej chwili przypomniałam sobie o banalnie prostym, ale za to bardzo smacznym i pożywnym deserze, jakim jest domowy kisiel. Czasem naprawdę tak niewiele potrzeba do (kulinarnego) szczęścia. Tym razem zrobiłam go z borówkami, ale tak naprawdę nadadzą się do jego przygotowania wszelkie czerwone owoce, które pewnie większość z Was ma w zamrażarce (jak dobrze było zrobić w lecie zapasy!).

Składniki (3 porcje):
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- szklanka (200-250g) mrożonych owoców – u mnie borówki
- 2 szklanki wody
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niezbyt małą kostkę, a następnie wkładamy do garnka. Dodajemy mrożone owoce i ksylitol, zalewamy 1,5 szklanki wody i stawiamy na gazie. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę. Gdy owoce w garnku zaczną wrzeć zmniejszamy gaz i jeszcze chwilę gotujemy, a następnie ściągamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy mąkę rozmieszaną z wodą. Gdy kisiel zgęstnieje przelewamy do miseczek.

Podziel się:
Dodano: 01-02-2018
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,