Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Cytrynowa babka jogurtowa

cytrynowa babka jogurtowa

W zeszłym roku udało mi się podzielić z Wami przepisem na dietetycznego mazurka na trzy sposoby. W tym roku rzutem na taśmę Wam dla Was przepis na drugie ciasto, bez którego również nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Babka! Marmurkowa, cytrynowa, makowa, z lukrem, polana czekoladą… Uwielbiam każdą i w ten wyjątkowy czas żadnej sobie nie odmówię. Sama przygotuję cytrynową babkę jogurtową, która będzie nieco lżejszą i bardziej wartościową alternatywą tradycyjnej babki piaskowej.

Składniki (standardowa forma na babkę):
- 450g mąki (u mnie 2:1 pszenna i jaglana)
- 4 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 130g ksylitolu
- 100ml oleju
- sok z połowy cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku d/p
- aromat waniliowy

Jajka wbijamy do miski, dodajemy ksylitol i całość ubijamy przez kilka minut na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej i jogurt naprzemiennie z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki wysmarowanej mocno tłuszczem (używam oleju kokosowego). Pieczemy godzinę w 170ºC.

Babkę można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub tradycyjnym lukrem cytrynowym.

Podziel się:
Dodano: 24-03-2016
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,
  • pamifami

    to ile musi być mąki pszennej a ile jaglanej?

    • dziewczynainformatyka

      ja dałam w proporcji 2:1, ale to nie jest sztywna gramatura. możesz dać samą pszenną nawet jak nie masz jaglanej.

  • Natalia Malec

    kilka pytan:-) 1. czy cukier puder moze byc zamiast ksylitolu czy lepiej stewia. 2 jak dlugo pieczemy 3. jaka foremka?

    • dziewczynainformatyka

      1. możesz dać zwykły cukier, stewii nie polecam przez jej trawiasty posmak
      2. i 3. odpowiedzi są w przepisie ;)