Idą święta a wraz z nimi to, czego większość z Was się obawia – ogromne ilości kuszących smakołyków, a zwłaszcza ciast. Serniki, baby, no i przede wszystkim mazurki! Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie w Wielkanoc mogłyby pojawić się na stole jedynie same mazurki :D Już będąc małym dzieckiem wylizywałam po kryjomu kajmak z ciasta i przyznaję, że do tej pory nic się nie zmieniło. Nie mam jednak zamiaru z tym walczyć. Wielkanoc jest tylko raz w roku, nie odmówię sobie domowego, babcinego mazurka!
Dziś tych, którzy mimo wszystko chcą odchudzić trochę świąteczny stół, mam 3 propozycje na zdrowsze ciasto będące bazą mazurka. Nie będę oszukiwać, że moje propozycje będą smakiem do złudzenia przypominać tradycyjny wypiek, ale gwarantuję, że są równie smaczne. Przepisy te możecie wykorzystać zarówno do zrobienia zdrowszej wersji mazurka, jak i do innych wypieków (świetnie smakują np. jako spód do szarlotki).
KRUCHE CIASTO JAGLANE
Składniki(tortownica o śr. 18cm):
- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie 3 łyżki cukru pudru)
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżeli nie mamy gotowej mąki to na początek mielimy kaszę na mąkę, a następnie wsypujemy ją do miski. Dodajemy cukier puder, rozdrobnione kosteczkę masło i proszek do pieczenia. Rozcieramy masło palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy jogurt i jajko – zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
KRUCHE CIASTO OTRĘBOWO-OWSIANE
Składniki(tortownica o śr. 18cm):
- 50g otrębów
- 60g płatków owsianych (można użyć jęczmiennych lub gryczanych)
- 20g mąki żytniej
- 80g zimnego masła
- 2 żółtka
- jajko
- 40g stewii lub innego słodzika
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu, aromat waniliowy, ziarna wanilii
Otręby i płatki miksujemy w młynku na mąkę, a następnie wsypujemy do miski. Dodajemy mąkę, żółtka, jajko, rozdrobnione masło i słodzik. Dodajemy cynamon lub aromat, jeśli chcemy. Zagniatani energicznie ciasto na gładką, jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
KRUCHE CIASTO PEŁNOZIARNISTE
Składniki(tortownica o śr. 18cm):
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej
- 25g zimnego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt i rozdrobnione masło. Rozcieramy całość rękami aż masło trochę zmięknie. Wsypujemy do masy cukier, sól i żółtko. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Zaproponowane przeze mnie zdrowsze wersje tradycyjnego, kruchego ciasta to fajne urozmaicenie na świątecznym stole. To ciasta, które sprawią, że Wasza potrzeba zdrowszych zamienników świątecznych ciast będzie spełniona, ale tez pokażecie domownikom, że można stworzyć coś smacznego bez użycia wszechobecnej dziś w wypiekach pszennej mąki czy białego cukru. Zaskoczcie swoich domowników w te święta przygotowując jedno z zaproponowanych przeze mnie kruchych ciast :)
Pingback: Cytrynowa babka jogurtowa | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka