Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chrupiące gofry, które zawsze wychodzą

chrupiace gofry

Gofry to zawsze dobry pomysł – czy to na śniadanie, drugie śniadanie, czy na podwieczorek! :D Jeśli jesteście tego samego zdania, ale wciąż szukacie swojej idealnej receptury na chrupiące (i miękkie w środku) gofry, to polecam spróbować Wam ten przepis. Te gofry z całą pewnością wyjdą każdemu, daję słowo!

Składniki (8szt):
- półtorej szklanki mąki (ryżowa lub pszenna)
- półtorej szklanki mleka
- pół szklanki oleju (kokosowy rozpuszczony lub słonecznikowy)
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów (można pominąć)
- 2 łyżki nasion chia (można pominąć)
- czubata łyżka ksylitolu zmielonego na puder
- łyżeczka proszku d/p
- szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 20min. Ciasto wylewamy niezbyt grubą warstwą na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zezłocenia (u mnie zajmuje to ok 4min – mam urządzenie 3w1 Tefal Avente, ale wszystko zależy od mocy urządzenia, gofry muszą być złote i chrupiące.

Gofry świetnie zachowują świeżość – dobrze smakują również następnego dnia (możecie je wrzucić na chwilę do gofrownicy, żeby odzyskały chrupkość lub zjeść bez odgrzewania).

Podziel się:
Dodano: 13-09-2017
W kategorii: Odżywianie
Tagi: