Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Prosty chleb z garnka (na drożdżach)

przepis na chleb z garnka

Chleby na drożdżach są smaczne i puszyste, ale zazwyczaj tylko pierwszego dnia. Później skórka traci na chrupkości a mięciutki wcześniej miąższ staje się zbity i gumiasty. Z tym chlebem jest jednak inaczej! Specjalnie zwlekałam z publikacją tego przepisu, ponieważ chciałam sprawdzić jak chleb zachowuje się po 2-3 dniach od upieczenia (tyle zazwyczaj chleb “żyje” w naszych chlebakach zanim go zjemy). Dzisiaj bez wyrzutów sumienia mogę Wam polecić ten przepis, bo chleb naprawdę niewiele traci podczas przechowywania (ja pieczywo przechowuję w lnianym woreczku lub ściereczce).

Składniki (1 średni bochenek):
- 600g mąki (u mnie pszenne, żytnia i gryczana w stos. 1:1:1)
- 360g mleka lub wody
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli

Mleko/wodę podgrzewamy z cukrem i drożdżami, a następnie odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i energicznie wyrabiamy ciasto do momentu aż nabierze plastyczności i bez problemu będzie odklejać się od dłoni (można delikatnie podsypać mąką). Wyrobione ciasto wkładamy do dużej miski wysmarowanej niewielką ilością oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca na godzinę (ja dodatkowo owijam miskę ciepłym kocem, żeby ciasto ładnie urosło).

Podczas gdy nasze ciasto rośnie garnek (musicie wybrać taki, który nadaje się do piekarnika) lub naczynie żaroodporne (nie za płytkie, bo chleb wyjdzie Wam płaski) wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę 240°C i czekamy aż piekarnik i garnek się rozgrzeją. Gdy nasz chlebek urośnie, delikatnie wyciągamy garnek z piekarnika, wkładamy do niego chleb (ja wcześniej smaruję gorący garnek olejem), zmniejszamy temperaturę do 200°C i wkładamy garnek z powrotem do piekarnika (przykrywamy pokrywką!). Pieczemy chleb 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę naszego garnka/naczynia i pieczemy chleb jeszcze 15 minut nie zmniejszając temperatury. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Thermomix: Do naczynia wlewamy mleko/wodę, dodajemy cukier i drożdże, podgrzewamy (2min/37°C/obr.2). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w trybie Interwał przez 3 minuty. Ciasto można odstawić do wyrośnięcia w Thermomixie lub przełożyć do dużej, plastikowej miski. Dalszego kroki przygotowania i pieczenia chleba są takie same jak w przypadku tradycyjnej metody pieczenia tego chleba.

Podziel się:
Dodano: 27-10-2016
  • papauś

    a czy zamiast garnka można użyć blaszki do ciasta przykrytej folią alu? Hmmm

    • dziewczynainformatyka

      można, ale wtedy chleb dużo szybciej straci świeżość. Dzięki szczelnemu zamknięciu w garnku/naczyniu chleb “zaparza się” i potem jest mięciutki w środku i dłużej zachowuje świeżość niż ten pieczony w blaszce.