Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chleb tostowy

chleb tostowy

Odkąd mam Thermomixa wiedziałam, że jest kilka przepisów, które muszę koniecznie wypróbować. Po kolei odhaczam więc od kilku miesięcy kolejne przepisy na liście do wypróbowania i tak też kilka dni temu przyszła nareszcie pora na chleb tostowy, który szybko okazał się strzałem w dziesiątkę! Postanowiłam więc podzielić się z Wami tym przepisem, podpowiadając jak łatwo przygotować go w domu nie mając Thermomixa.

Chlebek ładnie wyrasta. Ma lekko chrupiąca skórkę, miękki środek i delikatnie maślany smak, a najważniejsze że świetnie się zapieka w tosterze! Po upieczeniu jest miękki w środku i bajecznie chrupiący z zewnątrz. Nie ma też większego problemu z jego krojeniem, ale jeśli lubicie cieniutkie kromki – dobrze mieć ostry nóż albo krajalnicę.

Składniki (1 bochenek):
- 500g mąki pszennej
- 240g wody
- 30g masła
- 20g świeżych drożdży
- 30g cukru

Wodę podgrzewamy (ma być ciepła, ale nie gorąca) z masłem, dodajemy drożdże i cukier. Wyrabiamy zaczyn, który odstawiamy na 5min. Do dużej miski wsypujemy mąkę, a następnie wlewamy zaczyn. Całość energicznie wyrabiamy przez kilka minut (można rękoma albo przy użyciu miksera z końcówkami – hakami – do wyrabiania ciasta drożdżowego) aż będzie jednolite, plastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej delikatnie tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 30min (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trzy części*, z każdej formujemy kulkę i układamy obok siebie* w keksówce o dł. 30cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 30min. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Thermomix: Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy drożdże, cukier i masło. Podgrzewamy 1 min/37°C/obr.3. Dodajemy mąkę i wyrabiamy przez 3min na trybie Interwał. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej delikatnie tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 30min (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trzy części, z każdej formujemy kulkę i układamy obok siebie w keksówce o dł. 30cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 30min. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

* ciasto możemy przełożyć do keksówki również w jednym kawałku (jak tradycyjny chleb). Jeśli jednak podzielimy ciasto na trzy kulki to po upieczeniu łatwo nam będzie podzielić chleb na trzy (lub np. na dwie) części wzdłuż miejsca, gdzie kulki się stykały. Jest to przydatne gdy chcemy sobie zamrozić kawałek chleba.

Podziel się:
Dodano: 03-09-2016