Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Budyń czekoladowy

budyn czekoaldowy

Budyń to jeden z prostszych deserów, które u nas pojawiają się zazwyczaj w porze podwieczorku. Waniliowy, owocowy lub nasz ulubiony, czyli czekoladowy :) Na bazie ksylitolu i naturalnego kakao – jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim ma więcej wartości odżywczych i mniej niepotrzebnych dodatków niż gotowa mieszanka budyniowa, której przygotowanie zajmuje tylko kilka minut mniej niż przygotowanie budyniu samodzielnie od A (jak Ale mam ochotę na budyń) do Z (jak Zjem go i wezmę dokładkę).

Składniki (2 porcje):
- 450ml mleka (ja robię mleko z wodą w stosunku 2:1)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka masła klarowanego (opcjonalnie – nadaje kremowości)

Z mleka odlewamy 1/3 szklanki i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i kakao. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem i masłem klarowanym, a gdy będzie gorące (ale jeszcze się nie zagotuje) wlewamy do garnka mleko z mąką i kakao, a następnie całość energicznie mieszamy aż zacznie gęstnieć (powinno to nastąpić bardzo szybko). Całość przelewamy do miseczek. Można podawać na ciepło lub na zimno (drugiego dnia też super smakuje – konsystencją przypomina wtedy pudding czekoladowy).

Podziel się:
Dodano: 25-01-2017
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,
  • Esencja Kobiecości

    Uwielbiam smak budyniu :)