Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Budyń bananowo-orzechowy

budyn bananowo orzechowy

Nasz synek, tak jak my, uwielbia słodkie podwieczorki. Moglibyśmy dzień w dzień siadać popołudniu do stołu i wiosłować w misce pełnej domowego kisielu owocowego lub budyniu, mniaaaaam! Oczywiście zdrowy rozsądek nie pozwala mi codziennie na taką rozpustę, ale kiedy już zrobię taki deser – to jest prawdziwa uczta. A ten budyń to zdecydowanie najlepszy budyń jaki do tej pory zrobiłam.

Składniki (porcja dla mamy i bobasa):

  • 300ml mleka (roślinne lub krowie)
  • dojrzały banan
  • łyżka masła orzechowego
  • czubata łyżka (naprawdę solidna) mąki ziemniaczanej
  • żółtko – można pominąć i zamienić a łyżeczkę masła i łyżeczkę więcej mąki
  • Z mleka odlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w niej mąkę i żółtko. Resztę mleka blendujemy z bananem i masłem orzechowym, podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy aż całość zgęstnieje. Można dodać też no kakao

    Podziel się:
    Dodano: 26-02-2019