Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowe delicje z galaretką pomarańczową

http://www.dziewczynainformatyka.pl/wp-content/uploads/2017/04/bezglutenowedelicje@2x.png

Miłośnicy delicji dzielą się na dwie grupy – tych którzy po prostu zjadają je jak każde inne ciastko oraz tych, którzy najpierw zjadają galaretkę z polewą, a dopiero później jedzą sam biszkopt. Ten przepis jest dla Was, bez względu na to, do której z tych dwóch grup należycie :D Puszysty biszkopcik i domowa galaretka z soku pomarańczowego zwieńczone polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego i kakao to zdecydowanie ciekawsza alternatywa dla sklepowej wersji.

Składniki (ok. 20szt):
biszkopciki
- 2 jajka
- 50g ksylitolu zmielonego na puder
- 50g mąki kukurydzianej
- 25g mąki ziemniaczanej
galaretka
- 200ml soku ze świeżych pomarańczy
- 3 łyżeczkami żelatyny + niewielka ilość wody do rozpuszczenia
- łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
polewa czekoladowa
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- łyżeczka ksylitolu zmielonego na puder(opcjonalnie)

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając pod koniec ksylitol. Zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, a następnie miksujemy dosłownie kilka sekund – tylko do połączenia składników. Na dużej blaszce wyłożonej papierem szprycujemy (można użyć do tego woreczka śniadaniowego lub nakładać ciasto łyżką) małe, okrągłe ciasteczka, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 13-15 minut do zezłocenia, a następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Sok mieszamy dokładnie z żelatyną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody (jeśli macie mało słodkie owoce dodajcie łyżeczkę ksylitolu), a następnie wylewamy na dużą blaszkę (grubość warstwy wg uznania) i odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy polewą mieszając rozpuszczony olej z kakao (jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą dodajcie trochę ksylitolu zmielonego na puder).

Z galaretki wykrawamy małe kółka (najlepiej mniejsze niż biszkopty), a następnie każdą galaretkę układamy na biszkopcie ułożonym płaską stroną do góry (odwrotnie niż byłī pieczone). Tak przygotowane ciastka polewamy naszą czekoladą (ja smaruję je pędzelkiem dzięki czemu polewa się tak nie rozlewa) i gotowe odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby polewa zastygła. Gotowe delicje przechowujemy w lodówce.

Podziel się:
Dodano: 14-04-2017
  • http://theway-tohappiness.blogspot.com ChocoMonster

    Nie wpadłabym chyba na zdrowszą wersję akurat tej słodkości <3 jak ja już dawno nie jadłam delicji!

  • http://fitkot.blogspot.com/ Jud

    Wow, super wyszły! Wyglądają prawie jak oryginał ;)