Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bananowo-daktylowe lody “słony karmel”

lody slony karmel

Pogoda coraz częściej rozpieszcza nas wysokimi temperaturami i iście wakacyjną aurą. A jak lato i wakacje to i lody! Oczywiście najlepiej te domowe, przygotowane własnoręcznie bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Sama najczęściej przygotowuję sorbety miksując ulubione owoce, jednak ostatnio miałam ochotę na coś innego i tak właśnie powstały lody o smaku słonego karmelu. Na bazie bananów i daktyli – bardzo słodkie, choć bez dodatku białego cukru!

Składniki:
- 3 banany, średnio dojrzałe (ok 500g przed obraniem i 300g po obraniu)
- 80g daktyli suszonych
- 100g masła orzechowego
- pół łyżeczki soli

Banany kroimy w grube plasterki i wkładamy do zamrażarki na ok 3godz. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30min, a następnie odcedzamy. Wszystko razem blendujemy (sól najlepiej dodawać partiami i za każdym razie próbować) i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin aż lody całkiem stężeją. Polecam podawać posypane bardzo drobno posiekanymi fistaszkami.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 28-05-2018