Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Zupa krem z batatów i dyni

zupa krem z dyni i batatow

Miała być dyniowa a wyszedł miks z kaszą jaglaną – bardzo smaczny i zdrowy miks, który możecie spokojnie podać też swoim maluchom. Franio pierwszy „kęs” z kubeczka jak zwykle ciekawie, potem już lekkie zdziwienie co to (średnio przemawiają do niego takie konsystencje mam wrażenie) i popił dwa łyki zupy sporą ilością wody z bidonu. Ale nie pluł a to sukces. Ja za to zjadłam zupę z ogromnym smakiem :) To przy okazji kolejny fajny patent na przemycenie kaszy jaglanej do diety – Waszej i Waszych maluchów.

Składniki:
- 300g obranej dyni (ok 1/3 niedużej dyni), pokrojonej w kostkę
- 200g obranego batata (1 średnia szt), pokrojonego w kostkę
- małe jabłko, obrane i pokrojone w kostkę – można pominąć
- nieduża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżka masła
- 1l bulionu warzywnego lub wody
- 5 łyżek kaszy jaglanej

Na maśle zeszkliłam cebulkę, dodając pod koniec czosnek i niewielką ilość wody. Wrzuciłam warzywa i jabłko, przesmażyłam 2-3min, a następnie zalałam wodą* i gotowałam na średnim ogniu. Po ok 10min wrzuciłam kaszę i całość gotowałam aż warzywa były miękkie (łącznie ok 30min), a potem zblendowałam.

* wodę lepiej dolewać partiami, ja najpierw dolałam 700ml a potem, gdy kasza zaczęła pęcznieć, dolałam pozostałe 300ml

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 25-08-2018