Posty z miesiąca Marzec, 2018
Ciasto zebra – mój smak dzieciństwa
Macie takie potrawy lub słodkie wypieki, które od razu kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja tak – i to conajmniej kilka! Jednym z takich ciast jest zebra, którą kiedyś bardzo często przygotowywałam z Mamą. Ciasto jest naprawdę stosunkowo proste, ale dzięki temu w jaki sposób wylewa się ciasto by uzyskać efekt zebry jego zrobienie to prawdziwa frajda i zabawa, dlatego świetnie sprawdza się jako ciasto, które można przygotować razem z dziećmi :)
Orientalny makaron chow mein z kurczakiem
Pierwsze co wyczarowałam z produktów z boxa-niespodzianki, który niedawno otrzymałam od firmy House of Asia to szybki i prosty makaron chow mein z kurczakiem, warzywami i chrupiącymi fistaszkami. Lubię orientalne smaki, ale zazwyczaj sięgam po proste i pewne połączenia smaków, które nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Ta propozycja to właśnie taki mój pewniak – może nic bardzo nietypowego, ale naprawdę pysznego! Super akcentem są dodane pod koniec chrupiące fistaszki.
Pulpeciki w sosie dyniowym
Też zazwyczaj jecie pulpeciki z sosem pomidorowym lub koperkowym? No ewentualnie pieczarkowym. Ja w sumie też, ale już mi się znudziły takie wersje i tak powstała dzisiejsza propozycja czyli pulpeciki z „sosem” dyniowym. I nie myślcie, że mam na wszystko tyle czasu na gotowanie odkąd na świecie jest mój Synek… Pulpety udało mi się (ledwo) zrobić podczas porannej drzemki Synka. Za to jadłam je już w trakcie „alarmu” (czyt. Syn chce jeść i nie rozumie, że mama też). Ale na nic nie narzekam, jestem szczęśliwa :)