Żelazo jest jednym z najważniejszych dla naszego organizmu pierwiastków. Odpowiada przede wszystkim za transport tlenu w czerwonych krwinkach, dlatego jego odpowiedni poziom w organizmie jest bardzo ważny.
Najczęstszym powodem niedoboru żelaza jest nieodpowiednia dieta (tj. pozbawiona mięsa lub składająca się w dużej mierze z produktów mlecznych). Na niedoboru żelaza narażone są kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz będące w okresie przekwitania a także te osoby, u których występują przewlekłe, regularnie powtarzające się krwawienia (np. obfite miesiączki). Dodatkowo o uzupełnieniu diety w żelazo powinny pamiętać osoby na diecie redukcyjnej, uprawiające sporty oraz dzieci i osoby w podeszłym wieku.
Podczas deficytu tego pierwiastka szpik kostny produkuje znacznie mniej hemoglobiny niż do tej pory przez co organizm nie jest odpowiednio dotleniony a my czujemy się zmęczeni i senni. U osób aktywnych fizycznie niepokojącymi objawami są zazwyczaj: wyczerpanie, kołatanie serca, osłabienie organizmu a czasem nawet duszności. Objawów tych nie należy bagatelizować! Gdy tylko czujemy, że w naszym organizmie dzieje się coś podejrzanego – powinniśmy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Jednym z najlepszych źródeł żelaza są podroby (np. wątróbki, nerki ). Ci, którzy tak jak ja ich nie tkną mogą odetchnąć z ulgą – mnóstwo żelaza znajdziemy również w wielu produktach roślinnych. Najbogatsze w żelazo są brokuły, pestki dyni, jarmuż czy kakao. Ponadto warto urozmaicić swoją dietę w kaszę jaglaną, płatki owsiane, suszone śliwki i morele czy pistacje.
Do prawidłowego wchłaniania się żelaza potrzeba witaminy C, dlatego należy pamiętać o spożywaniu produktów zawierających ją w dużych ilościach (np. cytryna), zwłaszcza jeśli żelazo czerpiemy jedynie z produktów pochodzenia roślinnego!
Dla osób na diecie redukcyjnej idealnym połączeniem na II śniadanie lub przekąską będzie batonik zbożowy z bakaliami i suszonymi owocami a do tego zielony koktajl (szpinak, jarmuż, jabłko oraz sok z cytryn i pomarańczy). Na śniadanie z kolei najlepiej sprawdzi się połączenie zbóż, orzechów i owoców (np. z jogurtem) a na obiad mięso, kasza (np. jaglana) i np. kiszona kapusta lub gotowane brokuły.
Na koniec ciekawostka i obalenie jednego z popularnych mitów żywieniowych! Mówi się że szpinak jest jednym z najcenniejszych źródeł żelaza podczas gdy w rzeczywistości zawiera on go ok.3gr na 100 gr. Skąd więc ten mit? Otóż pod koniec XIX w. gdy dr Erich von Volf prowadził szczegółowe badania nad tą rośliną– jego sekretarka w notatkach omyłkowo przesunęła przecinek i zamiast 3gr napisała 30! Z czasem błąd ten został sprostowany, mimo to szpinak wciąż uchodzi za jedno z cenniejszych źródeł żelaza. Zwłaszcza wśród osób w podeszłym wieku, którzy pamiętają jeszcze plakaty na których mały chłopiec po zjedzeniu szpinaku nabierał siły i energii. Nie wierzmy plotkom, wybierajmy świadomie!