Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 
PIĄTEK, 09.03

Faszerowana papryka

faszerowana papryka

Faszerowana papryka z pozoru jest dla niektórych bardzo pracochłonna, jednak w rzeczywistości większość elementów składowych przygotowuje się w tym samym czasie, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Dodatkowo jest to idealny przykład dania, które można przygotować nawet na 3-4 dni i każdego kolejnego dnia smakuje tak samo dobrze! Teraz gdy jestem Mamą szczególnie sobie cenię tego typu dania – wystarczy raz “posiedzieć chwilę w garach” żeby mieć obiad gotowy od razu na kilka dni.

ŚRODA, 07.03

Od pokoju narodzin do cesarki – historia mojego porodu

historia mojego porodu

Franek kończy dzić 4. tygodnie więc myślę, że to idealny czas na publikację tego posta. Ktoś na pewno zapyta po co dzielę się swoim, jakby nie patrzeć intymnym, doświadczeniem? Głównie dlatego, że chcę pokazać jak bardzo czasem nasze wyobrażenia i plany mijają się z rzeczywistością i jak bardzo nieprzewidywalna potrafi być reakcja naszego organizmu w stresowych sytuacjach. Nie boję się powiedzieć głośno, że miało być zupełnie inaczej… Ale czy czegoś żałuję lub czy czuję się gorsza, bo urodziłam przez cesarskie cięcie? Nie!

WTOREK, 06.03

Ciasto zebra – mój smak dzieciństwa

ciasto zebra

Macie takie potrawy lub słodkie wypieki, które od razu kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja tak – i to conajmniej kilka! Jednym z takich ciast jest zebra, którą kiedyś bardzo często przygotowywałam z Mamą. Ciasto jest naprawdę stosunkowo proste, ale dzięki temu w jaki sposób wylewa się ciasto by uzyskać efekt zebry jego zrobienie to prawdziwa frajda i zabawa, dlatego świetnie sprawdza się jako ciasto, które można przygotować razem z dziećmi :)

PONIEDZIAłEK, 05.03

Orientalny makaron chow mein z kurczakiem

makaron chow mein z kruczakiem

Pierwsze co wyczarowałam z produktów z boxa-niespodzianki, który niedawno otrzymałam od firmy House of Asia to szybki i prosty makaron chow mein z kurczakiem, warzywami i chrupiącymi fistaszkami. Lubię orientalne smaki, ale zazwyczaj sięgam po proste i pewne połączenia smaków, które nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Ta propozycja to właśnie taki mój pewniak – może nic bardzo nietypowego, ale naprawdę pysznego! Super akcentem są dodane pod koniec chrupiące fistaszki.

SOBOTA, 03.03

Pulpeciki w sosie dyniowym

pulpeciki w wsosie dyniowym

Też zazwyczaj jecie pulpeciki z sosem pomidorowym lub koperkowym? No ewentualnie pieczarkowym. Ja w sumie też, ale już mi się znudziły takie wersje i tak powstała dzisiejsza propozycja czyli pulpeciki z „sosem” dyniowym. I nie myślcie, że mam na wszystko tyle czasu na gotowanie odkąd na świecie jest mój Synek… Pulpety udało mi się (ledwo) zrobić podczas porannej drzemki Synka. Za to jadłam je już w trakcie „alarmu” (czyt. Syn chce jeść i nie rozumie, że mama też). Ale na nic nie narzekam, jestem szczęśliwa :)

NIEDZIELA, 25.02

Żytnie gofry bananowe

zytnie gofry z bananami

Cenię sobie szybkie, ale pożywne śniadania. Zwłaszcza teraz, gdy – jako młoda mama – potrzebuję dostarczyć sobie w miarę szybko (nigdy nie wiem czy Synek akurat się nie obudzi) energii o poranku. Obecnie często stawiam na owsianki, które są szybkie i proste, ale czasem mam ochotę na odmianę. I tak też wymyśliłam te gofry bananowe. Bez ubijania piany z białek, wystarczy wszystko zblendować i za kilka minut mamy pożywne śniadanko gotowe. Są one wprawdzie mniej chrupiące niż tradycyjne gofry, ale naprawdę polecam :)

PIĄTEK, 23.02

Pomarańczowe ciasteczka owsiane

poamaranczowe ciasteczka owsiane

Będę miała szczególny sentyment do tych ciasteczek – już chyba zawsze będą mi się kojarzyć z narodzinami naszego Synka, bo to ostatnie co upiekłam tuż przed porodem (dosłownie dzień wcześniej). Ba, dojadałam je jeszcze tydzień później gdy wróciliśmy do domu (Mąż przemycił mi też dwa ciasteczka do szpitala, ale ciii :D )i wiecie co? Okazało się, że po kilku dniach są jeszcze smaczniejsze i dużo bardziej kruche niż tuż po przygotowaniu! Spróbujcie sami, polecam bo są pyszne :)

NIEDZIELA, 18.02

Chleb pszenno-żytni z kefirem

chleb z kefirem

Chleb pełnoziarnisty z ziarnami przypadł Wam bardzo do gustu nie tylko ze względu na smak, ale również prostotę przygotowania. Ten chlebek też na pewno polubicie, bo jest równie prosty i – chyba – jeszcze smaczniejszy, dzięki dodatkowi kefiru, który nadaje mu nieco wilgotności. Początkowo miał to być inny chlebek, ale jak zwykle okazało się, że niektóre mąki mi się skończyły więc użyłam innych – w tym wypadku żytniej – które miała w domu. Efekt okazał się bardzo satysfakcjonujący więc dzielę się z Wami przepisem :)

PIĄTEK, 16.02

Sałatka Cezar

salatka cezar

Sałatka Cezar to jedna z tych sałatek, którą często w restauracjach kucharze próbują – zupełnie niepotrzebnie – udziwnić dodając do niej zupełnie niepasujące dodatki. Tymczasem sałatka ta jest najsmaczniejsza w swojej prostej, klasycznej – a wręcz minimalistycznej – wersji. To przykład na to jak niewiele czasem trzeba by uzyskać ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację we dwoje (w tym drugim przypadku polecam tylko pominąć czosnek, hehe).

WTOREK, 13.02

Muffiny marchewkowo-bananowe

muffiny marchewkowo-bananowe

Zalegały mi ostatnio marchewki i banany. Postanowiłam je połączyć w jednym, słodkim wypieku tak, aby nie tylko mieć coś pożywnego, ale również łatwego w podzieleniu na porcje, dzięki czemu sprawdzi się świetnie na drugie śniadanie czy podwieczorek (również dla mojego męża do pracy). I tak powstały właśnie te proste i szybkie muffinki marchewkowo-bananowe. Jeśli macie ochotę możecie ich smak wzbogacić np o kardamon, wiórki kokosowe czy ulubione orzechy, bądź dodać do nich nieco naturalnego kakao.