Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 
PONIEDZIAłEK, 29.01

Chleb pełnoziarnisty z ziarnami (na drożdżach)

chleb pelnoziarnisty z ziarnami

Możecie mówić co chcecie, ale wg mnie nie ma to jak kromka pysznego, świeżego chleba, który przygotowało się samodzielnie w domu. Poza smakiem i pełną kontrolą nad jego składem, pieczenie chleba to też fajna zabawa – można dowolnie mieszać ulubione mąki i dodatki tworząc własne połączenia smakowe. Ja najczęściej sięgam po proste rozwiązania, przygotowując chleb z jednej lub dwóch mąk z miksem ziaren. Taki chlebek robi się naprawdę bardzo prosto :) Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba pełnoziarnistego.

NIEDZIELA, 28.01

Jaglany biszkopt kakaowy (najlepszy biszkopt bezglutenowy)

najlepszy bezglutenowy biszkopt kakaowy

W ten weekend odwiedziło nas w domu kilkoro znajomych, a dla mnie to świetna okazja żeby przygotować ciasto, które mam na swojej liście do zrobienia i wrzucenia na bloga. Tym razem miałam ochotę na coś bardziej nietypowego, choć bazującego na dość podstawowym cieście czyli biszkopcie. Przy okazji postanowiłam wrzucić Wam wreszcie przepis na najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy, który sprawdzi się zarówno do tortów (pięknie wyrasta), jak i do ciast przekładanych różnymi masami.

SOBOTA, 27.01

Banoffee z czekoladą (bez pieczenia)

banoffee z czekolada

Ostatnio pytałam Was co pysznego przygotowaliście dla swoich Babć i Dziadków z okazji ich święta. Ja przygotowałam banoffee z czekoladowym kajmakiem. Nie starałam się wcale go jakoś specjalnie odchudzić i przygotować w fit wersji, chociaż kilka rzeczy zrobiłam po swojemu w obawie o zbytnie przesłodzenie członków mojej rodziny. Ostatecznie wyszło bardzo smacznie, choć nie da się ukryć, że wciąż słodko. Rodzinka była zadowolona a Wy wciąż pytacie mnie o przepis więc postanowiłam go dodać.

PONIEDZIAłEK, 22.01

Batoniki marchewkowe (Trenerka Zdrowej Diety)

marchewkowe batoniki z bakaliami

Na blogu już dawno nie było żadnej propozycji na zdrowe i pożywne batoniki, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w trakcie dnia, np. na drugie śniadanie czy podwieczorek. Dzisiaj będzie więc nowy przepis na szybkie i proste batoniki marchewkowe z bakaliami, które przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Pełne ulubionych bakalii, mięciutkie i aromatyczne, słodzone miodem lub syropem z agawy.

SOBOTA, 20.01

Rolada biszkoptowa z jabłkami (bez glutenu)

rolada z jablkami

Kiedy w marcu zeszłego roku podałam Wam przepis na roladę biszkoptową z serem i brzoskwiniami szybko dostałam liczne wiadomości zwrotne, że zrobiliście i wyszła świetna. Jej przygotowanie nie jest wcale bardzo skomplikowane, a trzeba przyznać, że taka forma ciasta to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych ciast robionych w tortownicy lub keksówce. Dzisiaj mam dla Was inną propozycję na podanie rolady biszkoptowej. jestem ciekawa czy wersja z jabłkami również przypadnie Wam do gustu.

PIĄTEK, 19.01

Bataty pieczone z masłem orzechowym

bataty pieczone z maslem orzechowym

Szukacie ciekawego pomysłu na batata? Polecam Wam tę , pewnie dla wielu z Was nietypową, wersję – batata pieczonego z masłem orzechowym. Gwarantuję, że zaskoczy Was (oczywiście pozytywnie) ten wyjątkowy smak!! Masło orzechowe podkręca i tak słodki smak batata, a mix suszonych ziół przełamuje w fajny sposób tę słodycz, powodując że danie nie jest mdłe. Można zajadać je same w formie przekąski lub użyć jako dodatku do dania głównego. Jeśli się skusicie na tę propozycję to koniecznie dajcie znać jak wrażenia!

CZWARTEK, 18.01

Wegańskie ciasteczka jaglano-kokosowe

weganskie ciasteczka jaglano-kokosowe

Miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nie chciałam żadnych słodyczy z dodatkiem cukru czy ksylitolu, ponieważ źle się po nich ostatnio czuję. Zależało mi więc na czymś, co przygotuję z wykorzystaniem naturalnych źródeł cukru. Początkowo chciałam zrobić ciasteczka z czerwonej fasoli, ale – ku mojemu zdziwieniu – nie miałam w domu ani puszki fasoli! Po szybkim przejrzeniu zawartości szafek zdecydowałam się na proste ciasteczka jaglano-kokosowe, słodzone jedynie daktylami. Wy możecie dodatkowo polać je rozpuszczoną czekoladą.

ŚRODA, 17.01

Fit kebab (Trenerka Zdrowej Diety)

fit kebab

Macie czasem ochotę na kebab w tortilli, ale odpuszczacie nie chcąc karmić się małowartościowym posiłkiem? Jeśli tak to od dziś nie musicie już tego robić, bo mam dla Was przepis na domowy, pożywny i wartościowy kebab! Między innymi takie smakołyki znajdziecie na „diecie” u Trenerki Zdrowej Diety. Ja zamieniłam jedynie sos czosnkowy na musztardowy, ale Wam podam obie propozycje – każdy wybierze ten, który bardziej mu odpowiada. Również dodatki możecie dowolnie komponować.

WTOREK, 16.01

Chlebek bananowy z mąką kokosową

chlebek bananowy z maka kokosowa

Rzadko zdarza mi się, żebym miała w domu dojrzałe (a wręcz przejrzałe) banany, bo po prostu ich nie lubię. Wolę kupić mniejszą ilość i zjeść je zanim zaczną się robić brązowe. Ostatnio jednak, sama nie wiem jak (część dostałam), miałam aż 8 takich bananów, które wg mnie do zjedzenia się nie nadawały. Za to do wypieków już owszem! I tak kombinowałam co by tu zrobić innego niż chlebek bananowy, aż w końcu stanęło… No właśnie, jak zwykle na chlebku :p Tym razem z dodatkiem mąki kokosowej i mrożonych borówek.

PONIEDZIAłEK, 15.01

Czekoladowy budyń jaglany z daktylami

czekoladowy budyn jaglany z daktylami

Wczoraj podawałam Wam przepis na bananowy budyń jaglany, który jest tak samo pyszny, jak i prosty w wykonaniu. Dla mnie osobiście to ulubiona forma na przemycenie do diety kaszy jaglanej (lubię też miksować ją w koktajlach i dodawać do ciast). I choć uwielbiam wersję bananową, to jednak jako prawdziwy czekoladożerca największą miłością pałam właśnie do budyniu czekoladowego, chociaż poprawniej było by go nazwać kakaowym lub kakaowo-czekoladowym. Mniejsza o nazwę, musicie go spróbować!