Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 
CZWARTEK, 07.03

Dlaczego wybrałam krzesełko do karmienia IKEA Antilop

krzeselko ikea antilop

Kiedy karmiłam Frania na kolanach (a robiłam to bardzo długo) i myślałam o kupnie krzesełka miałam swój typ. I pewnie część z Was pamięta, że byłam zdecydowana na kupno krzesełka Hauck Alpha. Ostatecznie jednak wybraliśmy krzesełko IKEA Antilop i wiecie co? Jak ja się cieszę, że dokonaliśmy takiego wyboru, oj jak ja się cieszę! Jest bardzo wygodne, zapewnia dziecko dobrą postawę i – co również ważne dla rodzica – bajecznie prosto się je myje.

PONIEDZIAłEK, 04.03

Monte

domowe monte

Nie ma co ukrywać – my po prostu uwielbiamy słodkie podwieczorki i jogurty/serki w każdej postaci. Podawanie ich z owocami znudziło nam się więc kombinujemy i wymyślamy nowe połączenia smaków. Ostatnio spróbowaliśmy zrobić zdrowszą wersję znanego deserku Monte. Może nie jest to idealnie ten sam smak, ale nam bardzo odpowiada taki deser. Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo raczej maluch nie zostawi Wam wiele ze swojej porcji.

SOBOTA, 02.03

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią i mozzarellą

zapiekanka makaronowa z cukinia

Wczoraj podczas drzemki Frania udało mi się mniej więcej rozpisać nasze menu na przyszły tydzień, dzięki czemu mam nadzieję zaoszczędzę sporo czasu oraz pieniędzy i produktów w lodówce, bo wiedząc co chcę gotować dużo efektywniej robi się zakupy. Wróciłam na stałe do gotowania obiadów od razu na dwa dni, to dużo wygodniejsze. W weekend na talerzach pojawi się makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią i mozzarellą.

PIĄTEK, 01.03

Kluski śląskie z koperkiem

kluski slaskie z koperkiem

Zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu i znowu zastanawiacie się jakby je tu “zutylizować”? Otóż rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy jeden dodatkowy składnik i już mamy pyszne, mięciutkie kluseczki, które możecie zjeść same z masełkiem lub jako dodatek do obiadu. Tym razem dla urozmaicenia dodałam drobno posiekany koperek. Wyszły mięciutkie i przepyszne – zjedliśmy same, polane roztopionym masełkiem.

CZWARTEK, 28.02

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo

pudding chlebowy

Mało kto słyszał o takim śmiesznym tworze jak pudding chlebowy. A to w sumie nic innego jak forma tostów francuskich, tylko zapieczona z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi wykorzystacie w pyszny sposób zalegające w chlebaku pieczywo. Dodatki możecie użyć dowolne, co tylko lubicie i macie pod ręką – ja Wam zapiszę proporcje z dzisiejszego śniadania, ale tka jak mówię – Wy możecie dodać dowolne dodatki. Pysznie smakuje posypany wiórkami czekoladowymi.

ŚRODA, 27.02

Chilli con carne

chilli con carne

To jedna z tych propozycji obiadowych, które lubię najbardziej. Mnóstwo kolorowych warzyw, mielone mięso i aromatyczne przyprawy. I moja ukochana czerwona fasola, mniaaaam! Zawsze robiłam chilli con carne na oko, ale w tym tygodniu udało mi się mniej więcej spisać proporcje wszystkich wykorzystanych produktów, żeby móc podzielić się z Wami przepisem i dzisiaj mogę Was wreszcie zaprosić… na obiad :))

WTOREK, 26.02

Budyń bananowo-orzechowy

budyn bananowo orzechowy

Nasz synek, tak jak my, uwielbia słodkie podwieczorki. Moglibyśmy dzień w dzień siadać popołudniu do stołu i wiosłować w misce pełnej domowego kisielu owocowego lub budyniu, mniaaaaam! Oczywiście zdrowy rozsądek nie pozwala mi codziennie na taką rozpustę, ale kiedy już zrobię taki deser – to jest prawdziwa uczta. A ten budyń to zdecydowanie najlepszy budyń jaki do tej pory zrobiłam.

PONIEDZIAłEK, 25.02

Batoniki kokosowe

batony kokosowe dwukolorowe

Pestki i ziarna to niezwykle wartościowe składniki diety i nie powinno ich zabraknąć na niczyim talerzu! Wiem jednak, że sporo osób ma problem z tym gdzie je przemycić w naszym menu. Można nimi posypać owsiankę, dodać do zupy, ale co dalej? Można wykorzystać je do przygotowania wartościowych, zdrowych deserów i batoników – będą ich idealną podstawą. Dzisiejsza propozycja to pyszne kokosowo-kakaowe batoniki. Niezwykle pożywne :))

NIEDZIELA, 24.02

Muffiny jajeczne

babeczki jajeczne z warzywami

Muffiny jajeczne to świetny sposób na to jak zutylizować resztki ugotowanych warzyw lub końcówkę zalegającej w lodówce wędliny, dlatego podwójnie lubię ten przepis. Mogłabym jego zalety wymieniać bez końca – muffiny są pyszne i pożywne, dzięki nim nie marnujemy pozostałości np z wczorajszego obiadu a dodatkowo można dodać do nich to na co tylko w danej chwili mamy ochotę, nie ma ograniczeń :) Można je też z powodzeniem przygotować wieczorem a rano jedynie podgrzać lub podać bez podgrzewania.

SOBOTA, 23.02

Krem pomidorowy z soczewicą

krem pomidorowy z soczwica

Lubię krem pomidorowy i tradycyjną pomidorówkę, jednak jeśli mam być szczera to dużo lepiej wychodzą mi zupy krem. Te domowe, nieco rzadsze – zawsze z nimi coś jest nie tak, czegoś mi brakuje i nigdy nie smakują “jak u mamy”… Na szczęście są zupy krem i te akurat wychodzą mi całkiem nieźle. Lubię je za to, że można dowolnie miksować ulubione składniki (ja zazwyczaj dobieram je wg kryterium koloru) i łatwo przemycić w nich pożywne składniki, takie jak np. kasze czy strączki.