Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Mój sposób na kakao – z pianką i bez grudek!

robimy kakao bez grudek

Kakao – niby każdy zna i potrafi zrobić je w domu. Jednak wiem, że wiele z Was ma problem z przygotowaniem tego napoju z naturalnego kakao, ponieważ często borykacie się z sytuacją, gdy kakao nie chce się dobrze rozpuścić i zostają Wam na wierzchu nieapetyczne grudki. Sama miałam z tym kiedyś problem, jednak znalazłam na to świetne (i banalnie proste) rozwiązanie! Wystarczy użyć shakera :D

Składniki (1 porcja):
- kubek mleka
- czubata łyżeczka naturalnego kakao
- opcjonalnie: ksylitol, olej kokosowy

Mleko podgrzewamy nieco bardziej niż robimy to zazwyczaj (podczas wstrząsania szybciej traci ono ciepło), a następnie przelewamy do shakera. Jeśli dodajcie do kakao olej kokosowy lub miód – zróbcie to przed dodaniem kakao i chwilę zamieszajcie łyżeczką. Dodajemy kakao i inne dodatki wg uznania, zamykamy szczelnie shaker i dosłownie kilka razy energicznie wstrząsamy. Nasze kakao nie będzie miało żadnej grudki, za to zyskamy puszystą, apetyczną piankę.

Podziel się:
Dodano: 22-09-2017
W kategorii: Porady
Tagi: ,