Chyba każdy z nas w dzieciństwie zajadał z apetytem racuchy. Puszyste, z jabłkiem i cynamonem, oprószone cukrem pudrem… Pychota! Połączenie jabłka i cynamonu to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń, taka klasyka. Ostatnio rozsmakowałam się w placuszkach żytnich z jabłkami. Są pożywne, wartościowa, a przy tym bardzo smaczne! Jeszcze gdyby polać je karmelem to już w ogóle byłby prawdziwy odlot!
Składniki (6-8szt.):
- 40g mąki żytniej
- 15g odżywki białkowej
- 2 białka
- 1 żółtko
- cynamon
- szczypta proszku d/p
- trochę mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- jabłko
Jabłka obieramy, kroimy na plastry i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostałe składniki mieszamy w misce (mleko dolewamy do uzyskania przez ciasto konsystencji gęstej śmietany, można je zastąpić maślanką lub jogurtem) i wylewamy łyżką na rozgrzaną patelnię formując placuszki. Na wierzch każdego placuszka kładziemy po plasterku jabłka. Gdy placuszki będą zrumienione od spodu – przewracamy je na drugą stronę. Podałam z pozostałą częścią jabłka i stratą gorzką czekoladą.