Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią i mozzarellą

zapiekanka makaronowa z cukinia

Wczoraj podczas drzemki Frania udało mi się mniej więcej rozpisać nasze menu na przyszły tydzień, dzięki czemu mam nadzieję zaoszczędzę sporo czasu oraz pieniędzy i produktów w lodówce, bo wiedząc co chcę gotować dużo efektywniej robi się zakupy. Wróciłam na stałe do gotowania obiadów od razu na dwa dni, to dużo wygodniejsze. W weekend na talerzach pojawi się makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią.

Składniki:

  • 250g makaronu (najlepiej świderki), ugotowanego al dente
  • 400g mięsa mielonego
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • nieduża cukinia, pokrojona na cienkie plasterki
  • duża marchewka, starta na małych oczkach
  • kilka pieczarek pokrojonych
  • cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone na plasterki
  • kilka listków bazylii, drobno posiekanych
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, curry, pieprz, sól
  • Na maśle szklimy cebulę, dodając pod koniec czosnek. Dodajemy mięso i marchewkę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pieczarki, po 2 minutach zalewamy wszystko passatą i doprawiamy, odstawiamy na bok. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cukini, następnie połowę makaronu, połowę sosu mięsnego a na wierzchu układamy mozzarellę i czynności te powtarzamy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190st (dół+ termoobieg), pieczemy 40min.

    zapiekanka makaronowa z cukinia

    Następnego dnia również odgrzewam zapiekankę w piekarniku.

    Podziel się:
    Dodano: 02-03-2019