Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Drożdżówki razowe gotowe w godzinę

drozdzowki razowe z serem

Kto z nas nie lubi mięciutkich drożdżówek z kruszonką i kremowym lukrem. Z serem, dżemem lub z jabłkami, co kto woli. Czasem i ja mam ochotę na taką domową drożdżówkę. Zamiast jednak pójść na łatwiznę i kupić bułkę w sklepie, wolę sama przygotować ją w domu z użyciem dużo zdrowszej niż pszenna mąki żytniej.

Składniki (ok. 12 małych drożdżówek):
ciasto drożdżowe
- 300g mąki pszennej razowej
- 20g świeżych drożdży
- 125ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 25g słodzika do wypieków
- 60g oleju kokosowego
farsz serowy
- 250g twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki serka waniliowego
- słodzik do smaku (opcjonalnie)
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu (opcjonalnie)

Mi miski wlewamy ciepłą wodę, a następnie dodajemy pokruszone drożdże, słodzik i ok. 50g mąki. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować (wystawiłam przykrytą miseczkę na balkon, na słońce). Po tym czasie dodajemy roztopiony wcześniej olej kokosowy, jajka i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i klei się do rąk, dosypujemy mąki). Miseczkę przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz serowy blendując wszystkie składniki razem. Gdy ciasto trochę wyrośnie, rozwałkowujemy je na kształt kwadratu lub prostokąta, a następnie smarujemy całość przygotowaną masą serową. Zwijamy ciasto w roladę. Gotową roladkę kroimy na plastry o grubości ok. 2-3 cm, a następnie układamy je na blaszce (zostawiamy między nimi odstęp, bo w trakcie pieczenia drożdżówki trochę wyrosną). Na wierzchu każdej bułeczki możemy nałożyć trochę ulubionego dżemu lub marmolady. Pieczemy 18 minut w 180°C (termoobieg).

Bułeczki powinny ostygnąć po upieczeniu, aczkolwiek z doświadczenia wiem, że często nie zdążą nawet dotrwać do całkowitego ostudzenia, bo zostają pochłonięte w ekspresowym tempie. Jeśli jednak uda Ci się schować kilka bułeczek na następny dzień, świetnie sprawdzą się np. na drugie śniadanie. Możesz też “odświeżyć” je w mikrofali.

Podziel się:
Dodano: 12-06-2015
W kategorii: Odżywianie
Tagi:
  • welcometomyparadise6

    czym mogę zastąpić olej kokosowy?

    • dziewczynainformatyka

      masłem

  • Oliwia

    Bułeczki twardnieją na drugi dzień czy nadal są miękkie?

  • Aleksandra

    Czym mogę zastąpić mąkę pszenno-razową? Niestety jestem bezglutenowcem,a chciałabym spróbować tych bułeczek ;)

    • dziewczynainformatyka

      podejrzewam, że dowolną mąką BG, aczkolwiek nie wiem jak zachowają się inne mąki (a zwłaszcza gotowe miksy) i czy ciasto będzie odpowiednio plastyczne i zwarte. musisz próbować “na oko” albo znaleźć przepis w którym wykorzystano mąkę BG