Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Schab gotowany w mleku – domowa wędlina dla całej rodziny

schab w mleku

O ile obiady czy śniadania podczas rozszerzania diety nie stanowią dla większości z Was problemów tak wiem, że wybór dobrej wędliny sprawia wiele kłopotów. I wcale się nie dziwię, bo trudno dostać mięso z zaufanego źródła, a co dopiero wędlinę z dobrym składem. Dlaczego więc nie zrobić jej samemu? Polecam Wam chociażby ten schab – bardzo delikatny dzięki gotowaniu.. w mleku.

Składniki:

  • kawałek chudego schabu (0,6-0,8kg)
  • 1l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy (u mnie gotowa mieszanka do mięs pieczonych Dary Natury)
  • Mięso nacieramy olejem i przyprawami. Wkładamy do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano zagotowujemy mleko, wkładamy do niego mięso i co jakiś czas mieszając gotujemy ok. godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy schab w mleku aż ostygnie.

    Schab można wykorzystać jako wędlinę lub np zrobić sos pieczeniowy i podać na obiad.

    Podziel się:
    Dodano: 22-02-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: , ,