Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Rolada szpinakowa z łososiem

rolada szpinakowa z losoiem

Rolada szpinakowa z łososiem jest niezwykle efektowna i wcale nie taka trudna jak niektórym się wydaje. Świetnie sprawdza się jako przystawka, przekąska na imprezę czy wyszukaną kolację. Dla osób lubiących nieco ostrzejsze smaki polecam przygotować tę roladę z serkiem chrzanowym – w takim wydaniu sprawdzi się rewelacyjnie na wielkanocnym stole.

Składniki (ok. 10-12 porcji):
- 450g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 250g wędzonego łososia
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 400g naturalnego serka twarogowego (ja używam Twarogu Delikatnego President)
- 3 łyżki dowolnej mąki
- łyżka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Na rozgrzanym maśle rumienimy posiekany czosnek i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż szpinak będzie miękki, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Do szpinaku dodajemy żółtka, jogurt i całość mieszamy. Do ubitych białek dodajemy masę szpinakową (jeśli szpinak puścił w międzyczasie sok to go odlewamy przed dodaniem do białek) i mąkę, delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na dużą, płytką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką. Pieczemy 20 minut w 180°C (termoobieg), a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony “biszkopt” szpinakowy smarujemy serkiem (możecie do serka dodać łyżeczkę chrzanu, jeśli lubicie ostrzejsze smaki) i układamy na nim płaty wędzonego łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku cały czas ją dociskając rękoma. Zawiniętą roladę owijamy ciasno folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy roladę na plastry dowolnej grubości.

Podziel się:
Dodano: 07-03-2016