Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pulpeciki w sosie dyniowym

pulpeciki w wsosie dyniowym

Też zazwyczaj jecie pulpeciki z sosem pomidorowym lub koperkowym? No ewentualnie pieczarkowym. Ja w sumie też, ale już mi się znudziły takie wersje i tak powstała dzisiejsza propozycja czyli pulpeciki z „sosem” dyniowym. I nie myślcie, że mam na wszystko tyle czasu na gotowanie odkąd na świecie jest mój Synek… Pulpety udało mi się (ledwo) zrobić podczas porannej drzemki Synka. Za to jadłam je już w trakcie „alarmu” (czyt. Syn chce jeść i nie rozumie, że mama też). Ale na nic nie narzekam, jestem szczęśliwa :) A że czasem trochę głodna… Mam nadzieję, że to minie :D

Składniki (5 porcji):
- 0,5kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- średnia cebula, starta na grubych oczkach
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej lub mielonego siemienia lnianego
- paczka (459g) mrożonej dyni pokrojonej w kostkę
- 700ml bulionu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz

Bulion zagotowujemy. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą, oregano, solą i pieprzem, a następnie formujemy małe pulpeciki, które wrzucamy do bulionu. Gotujemy kilka minut. Dodajemy dynię (nie rozmrażamy jej wcześniej) i kurkumę, całość gotujemy na małym gazie jeszcze ok. 10-15min aż dynia zmięknie. Dodajemy koperek. Ja nie zagęszczam sosu, ale można dodać trochę mąki i/lub jogurt lub śmietanę.

Podziel się:
Dodano: 03-03-2018
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,