Pszenno-żytnie chlebki pita świetnie sprawdzą się jako zamiennik pieczywa oraz jako pita do zdrowego, domowego burgera. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo dobrze smakują w wersji podstawowej, ale można je wzbogacić też np. o ulubione zioła, np. czosnek i bazylię lub zioła prowansalskie. Co ważne – dobrze smakują również drugiego dnia lekko podgrzane np. w opiekaczu, dzięki czemu będziecie mogli dłużej cieszyć się ich smakiem.
Składniki (4-5szt):
- 160g mąki pszennej*
- 150g mąki żytniej (u mnie grubomielona – typ 2000)*
- 2/3 szklanki lekko ciepłej wody
- paczka suszonych drożdży (8g)
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Wszystkie składniki zagniatamy aż ciasto przestanie się lepić do dłoni (mi zajęło to dosłownie moment), przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć i zrobić się bardziej puszyste (nie urośnie jednak tak jak zwykle pszenne ciasto drożdżowe bo gruboziarnista mąka jest cięższa). Ciasto dzielimy na 4-5 części, z każdej formujemy w dłoniach kulkę i następnie ją spłaszczamy (ja robiłam to dłonią). Pity smażymy w opiekaczu (u mnie zajęło to ok 6-7min**) lub piekarniku (240st, 6-7min) do lekkiego zezłocenia. Po ostygnięciu przekrawamy chlebki na pół.
*można użyć tylko mąki pszennej pełnoziarnistej
** używam urządzenia 3w1 Tefal Avente