Twoje śniadanie to ciągle albo owsianka, albo omlet? Lubisz je, ale szukasz jakiejś odmiany? Proteinowe tosty będą dla Ciebie idealne! Są ciekawym urozmaiceniem pysznego, pożywnego śniadania. I, co najważniejsze, istnieje totalna swoboda doboru dodatków. Tylko od Ciebie zależy, jaki smak będą miały Twoje tosty :)
Składniki (1 porcja, tj. 3 trójkąciki)*:
- 2 białka
- niepełna miarka odżywki białkowej (użyłam czekoladowej KFD Premium WPC 80)
- 30g mąki żytniej lub drobnych płatków owsianych
- dodatki: aromat, stewia, wiórki kokosowe, cynamon itd.
Włączamy toster, żeby się rozgrzał. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy resztę składnik i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tostera (ja spryskuję go delikatnie cooking spray’em żeby tosty nie przywarły). Pieczemy ok. 4 minut aż będą zrumienione na złoto.
Dzięki dodaniu odżywki nasze tosty nabierają smaku i nie potrzeba dodatkowo ich dosładzać. Jeśli jednak będą dla Ciebie wiąż za mało słodkie, możesz dodać np. odrobinę stewii lub innego słodzidła, które używasz na co dzień. Do masy możesz też dodać pół startego jabłka, marchewki lub cukinii, dzięki czemu tosty będą bardziej wilgotne.
Ja najbardziej lubię tosty w wersji z masłem orzechowym, które cudownie rozpuszcza się na jeszcze ciepłych tostach, i kwaskowym kiwi. Jak dla mnie to połączenie idealne!
* z takich proporcji robię tosty, które są zgodne z moim makro. Jeżeli chcecie zrobić 2 pełne tosty (tj. 4 trójkąciki), wystarczy że liczbę jajek zwiększycie do 3