Hummus zna chyba każdy, ale nie każdy go robił. Niektórym wydaje się on zbyt pracochłonny, innym z kolei skomplikowany w wykonaniu. Dziś chcę obalić oba te przekonania i udowodnić Wam, że przygotowanie pysznego i kremowego hummusu to naprawdę prosta sprawa. Kto raz spróbuje hummusu, ten się w nim rozsmakuje :)
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
- sól
- pieprz
- kumin – opcjonalnie
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Zgarniamy masę ze ścianek miksera na dno i blendujemy ponownie, dodając ewentualnie nieco więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przed podaniem hummus polewam odrobiną oliwy z oliwek i posypuję ostrą papryką oraz ziarnami sezamu. Podaję w formie przekąski, jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Hummus świetnie sprawdza się również jako przekąska imprezowa, poza warzywami można w nim maczać małe kromeczki bagietki lub krakersy.
Thermomix: przepis do wykonania w TM.
Pingback: Hummus z burakiem | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka