Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami (wegańska)

pasta ze slonecznika z suszonymi pomidorami

Pasta ze słonecznika to ciekawa (i w pełni wegańska) alternatywa dla wszelkich kanapkowych smarowideł. Jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy, które muszą znaleźć się w diecie każdego człowieka. Moja dzisiejsza propozycja to pasta z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii – świetnie sprawdzi się na kromce świeżego chleba oraz jako dip do krakersów czy dodatek do świeżych warzywa.

Składniki:
- szklanka (200g) łuskanego słonecznika +1,5 szklanki zimnej wody
- 10 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z zalewy od pomidorów
- spora garść świeżej bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na min. 3godz (najlepiej na noc), a następnie odcedzamy i blendujemy na wysokich obrotach z pozostałymi składnikami (najlepiej robić to kilka razy, ściągajac po każdym blendowaniu składniki na dno blendera). Jeśli masa ciężko się blenduje – wystarczy dodać trochę więcej oliwy.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 30-10-2017