Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pasta jajeczna z brokułem

pastajajecznazbrokulem

Pasta jajeczna pojawia się często na naszym stole, bo jest szybka i smaczna. Do tej pory robiłam ją z dodatkiem niewielkiej ilości cebuli i łyżeczką musztardy – taki sposób proponują w wersji pasty jajecznej na Thermomix i jak dla mnie to świetny pomysł, mimo że początkowo wydał mi się on conajmniej dziwny. Kolejnym fajnym wariactwem na temat pasty jajecznej jest dodatek brokuła, który ożywia nie tylko jej smak, ale również kolor.

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kilka dużych różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych i ostudzonych
- pół cebuli
- czubata łyżka gęstego jogurtu
- łyżeczka majonezu (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera i powoli miksujemy z pozostałymi składnikami na dość niskich obrotach, stopniowo zwiększając obroty tak aby uzyskać pastę o odpowiadającym nam stopniu rozdrobnienia (my wolimy jak kawałki jajka i brokuła są wyczuwalne). Doprawiamy do smaku.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 18-11-2017