Lubię robienie pancakes, a najfajniejsze jest ich przygotowywanie w leniwe, weekendowe poranki kiedy mam więcej czasu :) Ich przygotowanie jest zazwyczaj bardzo proste i można to potraktować jako zabawę, robiąc je np. z dziećmi lub inną, bliską Wam osobą. Dzisiejsza propozycja to jeden z moich śniadaniowych pewniaków – pancakes z kaszy manny wychodzą zawsze i każdemu. Idealnie sprawdzą się zarówno na leniwe śniadania w domu, jak i na zdrowy posiłek wzięty ze sobą do pracy lub na uczelnię.
Składniki (2 porcje/ok. 12szt.):
- pół szklanki kaszy manny
- pół szklanki mleka (u mnie z komosy)
- duże jajko lub 2 małe
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (rozpuścić)
- 2 łyżki syropu z agawy (można dać miód lub ksylitol)
Kaszę mannę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans żeby kasza wchłonęła płyn i zgęstniała. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z kaszą, wiórkami kokosowymi i syropem z agawy, a następnie dodajemy pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Do ciasta można dodać ulubione dodatki, np. wiórki kokosowe, kakao lub banana.
*obliczone dla mleka krowiego 2% i syropu z agawy
Thermomix: przepis do wykonania w TM.