Kiedyś omijałam awokado szerokim łukiem, ale ostatnio mogę szczerze powiedzieć, że nawet je polubiłam. Na surowo go może nie zjem, ale dodaję go do różnych słodkich dań wzbogacając moją dietę o zdrowe tłuszcze, które są w nim zawarte. Ostatnio zrobiłam nawet owsiane praliny z awokado, w których – poza mną – rozsmakował się także mój Ł.
Składniki (8-10szt.):
- 130g rodzynek
- 70g płatków owsianych górskich
- pół awokado
- 2 łyżki kakao
- łyżka miodu (opcjonalnie)
- do obtoczenia pralin: wiórki kokosowe i zmielone orzechy
Rodzynki zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 10min. Odcedzone rodzynki wsypujemy do blendera, dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy na ciemną, gęstą masę. Z gotowej masy formujemy kulki o dowolnej wielkości, a następnie każdą z kulek obtaczamy w ulubionej posypce (mi najbardziej smakują obtoczone w zmielonych orzechach laskowych).
Jedna pralinka (przy założeniu, że z podanych proporcji zrobicie 10szt.) ma:
86kcal / 1,7B / 2,1T / 17W.