Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Orzechowe ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane z orzechami

Dawno nie było u nas żadnych kruchych ciasteczek. Tradycyjne, kruche ciasto jest mało wartościowe (ale pyszne, wiem), lepiej wybrać coś na bazie płatków owsianych. Jeśli do tego dodamy jeszcze orzechy i pestki to będziemy mieć nie tylko smaczne i chrupiące, ale przede wszystkim pożywne, dodające energii i sycące na długo ciasteczka – idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Składniki (ok 25 ciastek):

  • 3/4 szklanki orzechów lub miksu orzechów i pestek (ja dałam fistaszki i słonecznik)
  • 100g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (mogą być żytnie, jęczmienne itd)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu/syropu z agawy
  • pół łyżeczki sody
  • Orzechy mielimy razem z 1/2 szklanki płatków. Dodajemy pozostałe suche składniki. Masło mieszamy/miksujemy z jajkami i miodem (jak dajecie ksylitol to polecam zmielić go z orzechami), łączymy suche i mokre składniki. Formujemy ciasteczka dodawanego kształtu i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (góra-dół), pieczemy 15-20min w zależności od grubości ciastek (powinny się wyraźnie zarumienić), a następnie odstawiamy do ostygnięcia na kratce (po ostudzeniu zrobią się chrupiące).

    Thermomix: przepis do wykonania w TM.

    Podziel się:
    Dodano: 20-09-2019
    • http://fitnaobcasach.pl/ Magdalena Półtorak

      Biorę w ciemno – uwielbiam ciasteczka owsiane w każdej formie <3