Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Orientalne kotleciki ziemniaczane

orientalne kotleciki ziemniaczane

Też tak macie, że najwięcej ciekawych smaków odkrywacie podczas kuchennego recyklingu? Ostatnio zostało nam sporo ziemniaków, z którymi nie bardzo wiedziałam co zrobić. Pamiętam, że w dzieciństwie jadałam je po prostu odsmażone na maśle, ale tym razem nie miałam na to ochoty. Postanowiłam więc pokombinować z orientalnymi przyprawami i tak o to powstały te kotleciki. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :)

Składniki (7-8 kotlecików):
- 400g ziemniaków
- cebula + 2 łyżki oleju do zeszklenia
- jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej + 2 łyżki bułki tartej (można dać 4 łyżki bułki) + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy na puree i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy cebulę i pozostałe składniki – całość mieszamy łyżką. Gotową masę warto spróbować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Dłonią nabieramy część masy, przez chwilę ją ugniatamy (masa się lepiej poskleja i kotleciki nie będą pękać), a następnie formujemy z niej kulkę. Każdą kulkę spłaszczamy w dłoniach (na kształt małego kotleta), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru.

Kotleciki świetnie smakują z gęstym jogurtem lub np. sosem tzatziki.

Podziel się:
Dodano: 14-01-2017