Omlet ryżowy to zdecydowanie mój omletowy numer jeden (mimo, że ‘odkryłam’ go dopiero niedawno), zarówno na ciepło jedzony tuż po przygotowaniu jak i na wynos, bo nawet na zimno świetnie smakuje i nie traci puszystości. Polecam wszystkim miłośnikom omletów oraz tym, którzy dbają o to, by w ich lunchboxach znajdowały się wartościowe posiłki.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka mąki ryżowej
- pół łyżeczki cynamonu
- ulubione dodatki
- pół łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cynamon i mąkę ryżową. Delikatnie mieszamy całość drewnianą lub plastikową łyżką i przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Smażymy z obu stron do złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie są to zazwyczaj owoce sezonowe i syrop z agawy).
Omlet ryżowy świetnie smakuje również w wersji orzechowej, tj. z dodatkiem czubatej łyżki zmielonych orzechów, które dodaję do masy jajecznej przed jej usmażeniem.
Pingback: Omlet idealny – pytania i odpowiedzi | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka