Ryżowy omlet to jeden z moich ulubionych, a w połączeniu z ciepłym jabłkiem i cynamonem sprawia, że o poranku mamy namiastkę puszystej i aromatycznej szarlotki.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- łyżka mąki (najlepiej smakuje z ryżową lub żytnią)
- pół dużego jabłka (ok. 100g)
- cynamon
- szczypta soli
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry (ja kroję ze skórką, ale jeśli Wam przeszkadza to usuńcie ją). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka, mąkę, siemię i cynamon. Całość mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię. Na wierzchu omleta kładziemy plasterki jabłka, delikatnie je przyciskając, żeby wtopiły się w masę jajeczną, oprószamy wierzch cynamonem. Gdy spód omleta będzie ładnie usmażony, obracamy go na drugą stronę (jak zrobić to, żeby omlet się nie połamał zobaczycie TUTAJ) i smażymy aż będzie gotowy. Omlet świetnie smakuje bez dodatków, ale możecie go polać np. syropem z agawy (sam omlet nie jest w sobie bardzo słodki) lub posmarować masłem orzechowym.