Te naleśniki to fajna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Ciasto jest gotowe dosłownie w minutę, a same naleśniki wychodzą pulchniejsze i bardziej wilgotne, a do tego dzięki dodatkowi budyniu mają ciekawy aromat i smak. Zawarta w budyniu skrobia zapewnia dodatkowo naleśnikom elastyczność, dzięki czemu nie łamią się przy przewracaniu ani przy zawijaniu. Jak dla mnie to naprawdę ciekawa propozycja na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Składniki (5szt.):
- 2 jajka
- 100g mąki (u mnie kukurydziana, ale może być tez pszenna lub ryżowa)
- 200ml mleka lub wody
- proszek z jednego budyniu czekoladowego (super są też z waniliowym lub malinowym) bez cukru**
- coś do posłodzenia (jak dajecie budyń z cukrem to pomińcie)
Wszystko energicznie mieszamy lub blendujemy żeby nie było grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy jak tradycyjne naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza w 1 naleśniku: ~ 145kcal i BTW 4/3/24*.
* wartość obliczona dla mleka krowiego 2% i mąki kurudzianej – przy założeniu, że z podanych proporcji zrobimy 5 naleśników
**opakowanie 40g budyniu Dr Oetkera (sam suchy proszek – bez względu na wybrany smak) ma ~150kcal i BTW 1,5/1/35