Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Muffiny jajeczne

babeczki jajeczne z warzywami

Muffiny jajeczne to świetny sposób na to jak zutylizować resztki ugotowanych warzyw lub końcówkę zalegającej w lodówce wędliny, dlatego podwójnie lubię ten przepis. Mogłabym jego zalety wymieniać bez końca – muffiny są pyszne i pożywne, dzięki nim nie marnujemy pozostałości np z wczorajszego obiadu a dodatkowo można dodać do nich to na co tylko w danej chwili mamy ochotę, nie ma żadnych ograniczeń :)

Składniki (9 małych babeczek):

  • 5 średnich jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki gotowanych warzyw (np. brokuł, marchew, ewentualnie groszek z puszki)
  • 2 łyżki posiekanej drobno wędliny lub gotowanego kurczaka – można pominąć
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, curry
  • Jajka roztrzepujemy w misce z mlekiem i przyprawami. Do foremek (najlepiej silikonowych) wrzucamy warzywa wymieszane z wędliną. Zalewamy masą jajeczną. Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (termoobieg). Pieczemy 25min. Można dodać do środka też np. kawałek mozzarelli.

    babeczki jajeczne z warzywami

    Muffinki można z powodzeniem przygotować wieczorem a rano jedynie podgrzać lub podać bez podgrzewania. Dobrze smakują z ketchupem :D

    Podziel się:
    Dodano: 24-02-2019
    • mila332

      Niemowlakowi można taką muffinek podąć?