Muffiny jajeczne to świetny sposób na to jak zutylizować resztki ugotowanych warzyw lub końcówkę zalegającej w lodówce wędliny, dlatego podwójnie lubię ten przepis. Mogłabym jego zalety wymieniać bez końca – muffiny są pyszne i pożywne, dzięki nim nie marnujemy pozostałości np z wczorajszego obiadu a dodatkowo można dodać do nich to na co tylko w danej chwili mamy ochotę, nie ma żadnych ograniczeń :)
Składniki (9 małych babeczek):
Jajka roztrzepujemy w misce z mlekiem i przyprawami. Do foremek (najlepiej silikonowych) wrzucamy warzywa wymieszane z wędliną. Zalewamy masą jajeczną. Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (termoobieg). Pieczemy 25min. Można dodać do środka też np. kawałek mozzarelli.
Muffinki można z powodzeniem przygotować wieczorem a rano jedynie podgrzać lub podać bez podgrzewania. Dobrze smakują z ketchupem :D