Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Mój ulubiony placek śniadaniowy

ulubionyplacekjablkowy

Ostatnio na moim Instagramie często przewija się temat twarogowego placka jabłkowego, który pojawia się na moim talerzu przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Jest pyszny i bardzo pożywny. Mogłabym go jeść w kółko, w ogóle mi się nie nudzi! Spróbujcie sami, a na pewno zapiszecie sobie ten przepis na swojej liście ulubionych pomysłów śniadaniowych.

Składniki (1 porcja):
- 60g twarogu
- 60g serka wiejskiego
- jajko
- 25g dowolnej mąki
- 100g jabłka lub gruszki (u mnie często to mix obu owoców)
- cynamon

Owoce obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy razem widelcem. Gotową masę smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.

Placek świetnie sprawdza się sam, ale ja zazwyczaj podaję go z jogurtem albo serkiem naturalnym (np. Bieluch) i dodatkiem orzechów lub świeżych owoców. Można go też podać z musem jabłkowym lub jabłkowo-dyniowym, pychota! Placek rewelacyjnie sprawdza się też jedzony na wynos, często zabieram go ze sobą na uczelnię.

Podziel się:
Dodano: 19-10-2014
  • Nebeskaa Natalia

    na pewno wypróbuję, bo wygląda bardzo smakowicie :)

  • minthema

    Mi nigdy placki z twarogu lub serka wiejskiego nigdy nie
    wychodziły – rozpadały się i robiła mi się ciapa na patelni.
    Zdecydowanie tego spróbuję, a nuż w końcu się uda :)

    • dziewczynainformatyka

      mi też nigdy tego typu placki nie wychodziły, na patelni rozpadały się… ale z tym jest inaczej! nie było przypadku, żeby mi się rozpadł :) jedynie raz mi pękł na pół, bo nieostrożnie go przewracałam.

      • minthema

        Przedwczoraj zrobiłam (nawet poczwórną porcję bo miałam całą kostkę twarogu do zutylizowania :D) no i niestety, nie wyszedł :(

        • dziewczynainformatyka

          a w którym momencie nastąpił kryzys? przy przekładaniu na drugą stronę?

          • minthema

            Dokładnie :( Chyba nie jest mi dane spróbowanie placka z twarogu czy serka wiejskiego ;p

          • dziewczynainformatyka

            a jak przekładasz placek? jak naleśniki, łopatką? mi się zawsze rozpadały aż zmieniłam sposób ich ‘przewracania’ , tj. jak jedna strona jest już zarumieniona, zsuwam placek delikatnie z patelni na talerz po czym przykrywam go na talerzyku patelnią, odwracam i smażę z drugiej strony. w ten sposób nie ma ryzyka rozwalenia się placka ;)

          • minthema

            nie ma szans, on się nie chce w ogóle od patelni odkleić, podczas “podważania” kiedy już jest zrumieniony po prostu robi się ciapa, nie mogłaby go zsunąć bo by się nie odkleił :(

  • Ola

    Próbowałam dzisiaj i nie wyszły, na patelni zrobiła się ciapa :/

    • dziewczynainformatyka

      dziwne, bo mi jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby ten placek nie wyszedł … dałaś same ‘ziarna’ serka wiejskiego? może masa byłą za rzadka?