Nie mam większego problemu związanego z tym, że nie jem mleka i produktów mlecznych. Czasem jednak mam ochotę na owsiankę na mleku lub chociażby koktajl (o ile owsianka na wodzie mi smakuje, tak koktajl nie bardzo). Jak sobie wtedy radzę? Sięgam okazjonalnie po mleko roślinne, które nie jest groźne dla mojego brzucha i które świetnie zastępuje mleko krowie. Nie kupuję jednak gotowego mleka roślinnego, wolę przygotować je sama w domu. przygotowując je samemu unikam w składzie cukru i innych niepotrzebnych dodatków, a dodatkowo oszczędzam przynajmniej połowę pieniędzy. Był już przepis na mleko kokosowe, teraz pora na owsiane.
Składniki na 0,5l mleka:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 400ml zimnej wody
- 100ml gorącej wody
Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Namoczone płatki wrzucamy do blendera, wlewamy zimną wodę i miksujemy całość na średnich obrotach przez około minutę. Zblendowany płyn przelewamy dwukrotnie przez gazę do wysokiego naczynia, żeby pozostała nam tylko samo mleko, bez owsianego osadu. Przechowujemy w szklanej butelce (ewentualnie słoiku) w lodówce przez max. 4 dni. Mleko będzie się rozwarstwiać (pozostały osad będzie opadać na dno), wystarczy je wstrząsnąć lub wymieszać przed podaniem.
Mleko można po zmiksowaniu rozcieńczyć lub dosłodzić wg własnych upodobań smakowych. Można też dodać nasionka z laski wanilii, żeby otrzymać pyszne, waniliowe mleko, ewentualnie kakao lub karob, żeby otrzymać mleko o smaku czekoladowym.
Litr gotowego mleka owsianego w kartonie to koszt ok. 10zł, a w cenie nierzadko dostajemy dodatkowo cukier, sól czy inne niepotrzebne dodatki. Domowe mleko owsiane ma w składzie tylko wodę i płatki owsiane, ewentualnie inne dodane przez nas naturalne składniki. Dodatkowo koszt takiego domowego mleka to zaledwie ok. 3zł! I jak, znowu sięgniesz po gotowe mleko czy jednak zrobisz je sam(a)? ;)
Pingback: Co pić zamiast mleka krowiego? | Pipilotka