Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Marchewkowe ciasteczka owsiane

owsianeciasteczkamarchewkowe

Odkąd mam obok siebie najwspanialszego towarzysza każdego zjedzonego posiłku, czyli mojego synka, również przygotowywanie słodkości wygląda nieco inaczej. Dużo bardziej zastanawiam się nad tym, co trafia na nasz talerz i staram się, aby jak najbardziej ograniczyć podawanie nawet zdrowych zamienników cukru takich jak np syrop z agawy czy syrop daktylowy. W tych ciasteczkach owsianych są zaledwie 2 łyżki syropu daktylowego, ale spokojnie możecie go zamienić na suszone daktyle zalane wrzątkiem i zblendowane jeśli nie chcecie używać gotowego produktu. W wersji dla dorosłych możecie użyć miodu lub cukru.

Składniki (10 ciastek):
- szklanka płatków owsianych
- szklanka mąki (ja dałam pszenną pełnoziarnistą)
- duża marchewka, starta na grubych oczkach
- 80ml płynnego oleju
- 2 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy/miodu
- jajko
- 2-3 łyżki zmielonego sezamu
- cynamon

Wszystko mieszamy razem. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra+dół), pieczemy 15-20min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Podziel się:
Dodano: 24-01-2019