Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Majonez słonecznikowy (bez jajek)

majonez slonecznikowy

Są dwie grupy osób – Ci, którzy unikają majonezu jak ognia i Ci, którzy mogliby wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika. Mi zdecydowanie bliżej do tej drugiej grupy, aczkolwiek na co dzień staram się jednak sięgać po inne, bardziej wartościowe źródła tłuszczy. Czasem jednak mam ochotę na majonez i wtedy chętnie sięgam po ten domowy, robiony na bazie oleju rzepakowego i nasion słonecznika, który świetnie nadaje się zarówno do sałatek, jak i np. jako dodatek do pieczonych warzyw czy jajek w koszulce.

Składniki (jeden słoiczek ok. 300ml):
- 100g łuskanego słonecznika + szklanka gorącej wody do namoczenia
- 100ml przegotowanej, zimnej wody (można dać mleko roślinne)
- niecałe pół szklanki oleju rzepakowego
- łyżka musztardy
- łyżka ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 5-6 godzin aż nieco zmięknie. Odlewamy wodę, w której moczył się słonecznik i blendujemy nasiona z wodą na gładką masę. Dodajemy musztardę, ksylitol, sok z cytryny, sól, pieprz i cały czas blendując dolewamy powoli olej do uzyskania odpowiedniej, gładkiej i gęstej konsystencji. Gotowy majonez przelewamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w lodowce 5-7dni.

Majonez jest nieco rzadszy (chociaż to tak naprawdę można regulować poprzez ilość dodanej wody i oleju) niż tradycyjny majonez i ma lekko słonecznikową nutę, ale dzięki temu świetnie sprawdza się np do sałatek czy polania warzyw.

Wartość odżywcza w 100g majonezu: ~590kcal i BTW 13/54/21.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 02-02-2017
  • http://fitkot.blogspot.com/ Jud

    Ja jestem w tej pierwszej grupie, więc przepis na pewno się przyda ;)