Składniki:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- pół opakowania makaronu łazanki
- 150g wędzonego boczku
- duża kiełbaska
- garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
- mała marchewka
- duża cebula
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 3 łyżeczki majeranku
- 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Kapustę kiszoną kroimy i zalewamy w garnku wodą nieco ponad jej poziom, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe (można też dodać przyprawy jarzynka) oraz startą na drobnych oczkach marchewkę – gotujemy do miękkości (ok. 60min), a następnie odcedzamy (ja wyjmuję listki laurowe i ziele angielskie). Podczas gotowania kapusty przygotowujemy resztę składników. Podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie chrupiący i puści tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę i dalej podsmażamy. Jeśli jest mało tłuszczu, dodajemy łyżkę oleju, a następnie wrzucamy do mięsa pokrojoną w drobną kostkę cebulę i na małym ogniu smażymy aż zrobi się szklista i miękka. Na patelnię dodajemy makaron, kapustę i przyprawy, mieszamy. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania.