Uwielbiam te ciasteczka! Są naprawdę szybkie w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerza, bo są naprawdę przepyszne! Kruche, z wyraźną kokosową nutą… Świetne na podwieczorek lub drugie śniadanie, albo po prostu – gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji, bo naprawdę momentalnie znikają :D
Składniki (10 ciasteczek):
- po 50g każdej mąki: owsianej, żytniej i kokosowej
- 75g oleju kokosowego
- 2-3 łyżki kruszonego ziarna kakaowca lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- szczypta proszku d/p
Olej rozpuszczamy i mieszamy z ksylitolem, jajkami i aromatem waniliowym. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je po prostu wymieszać łyżką), z którego następnie formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 190ºC (góra-dół).