Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Krem z soczewicy i batatów z mleczkiem kokosowym

krem z soczewicy i batatow

Zupy krem są banalnie proste – wystarczy wszystkie warzywa z przyprawami ugotować do miękkości, a następnie zblendować. Żadna filozofia, potem zostaje tylko odpowiednie doprawienie i pyszny, pożywny obiad mamy gotowy. Moja dzisiejsza propozycja też należy do tych, które robią się praktycznie same, a dodatkowo świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienno-zimowe dni. Samo mleczko kokosowe nie jest wyczuwalne w smaku, ale to w nim tkwi kremowa konsystencja tej zupy (można je jednak pominąć).

Składniki (4-5 porcji):
- duży batat (450-500g)
- 150g czerwonej soczewicy
- 200ml mleczka kokosowego
- szklanka pomidorów w puszce, krojonych
- 1l bulionu
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- po łyżeczce: kuminu, zmielonej kolendry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki

W dużym garnku podsmażamy na maśle lub oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i przyprawy, chwilę podsmażamy. Dodajemy soczewicę i pokrojonego w małe kawałki batata. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy pomidory i dalej gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mleczko kokosowe i całość blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta – wystarczy dodać więcej bulionu lub wody.

Ja najbardziej lubię podawać tę zupę polaną mleczkiem kokosowym oraz posypaną uprażonymi pestkami i posiekaną świeżą kolendrą.

Podziel się:
Dodano: 19-12-2017