Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Korzenne ciasto z cukinii

korzenne ciasto z cukinii

Miałam kiedyś świetny przepis na cukiniowego murzynka… Był niezwykle czekoladowy, lekko wilgotny, idealny! Niestety przepis gdzieś mi zaginął (zostało mi jedynie na pamiątkę zdjęcie gotowego ciasta) i za nic nie mogę go odnaleźć, nad czym bardzo ubolewam. Mimo to cukiniowe ciasto pojawia się u mnie co jakiś czas, choć już nie w tej samej formie co kiedyś. Smak jest też nieco inny, ale również ciasto jest bardzo smaczne – po prostu jest mniej czekoladowe a zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne.

Składniki (mała keksówka- wym. dna 8x20xm):
CIASTO
- średnia cukinia ze skórą (ok. 250-300g), starta na grubych oczkach
- 200g mąki (u mnie żytnia typ 720)
- 100ml płynnego oleju (u mnie rzepakowy)
- po 60g zmielonych migdałów i orzechów włoskich
- 70g ksylitolu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku d/p
- po pół łyżeczki imbiru mielonego i kardamonu
POLEWA
- 10-15 kostek gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
DODATKOWO
- garść posiekanych orzechów (u mnie fistaszki bez soli)

Jajka roztrzepujemy z olejem, dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię, mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st (dół+termoobieg) i pieczemy ok. 40min (lub dłużej jesli cukinia była mokra – najlepiej sprawdzać patyczkiem w trakcie pieczenia, ja np dzisiaj piekłam prawie godzinę). Ciasto odstawiamy do ostygnięcia na kratce a gdy ostygnie polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem, na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Podziel się:
Dodano: 23-03-2018
  • FAramka

    Ile jajek?