Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kluski śląskie z koperkiem

kluski slaskie z koperkiem

Zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu i znowu zastanawiacie się jakby je tu “zutylizować”? Otóż rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy jeden dodatkowy składnik i już mamy pyszne, mięciutkie kluseczki, które możecie zjeść same z masełkiem lub jako dodatek do obiadu. Tym razem dla urozmaicenia dodałam drobno posiekany koperek.

Zważcie* ugotowane już (ostudzone i rozgniecione praską) ziemniaki, dodajcie tyle mąki ziemniaczanej ile wazy 1/4 ziemniaków (przykładowo: na 100g ugotowanych ziemniaków dajemy 25g mąki), a następnie zagniećcie mięciutkie i plastyczne ciasto. Urywajcie po kawałku ciasta, uturlajcie z każdego z nich kulkę i w każdej zróbcie na środku dziurkę dociskając kluskę palcem do deski. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1-2min od wypłynięcia.

*alternatywna metoda mojej babci: ziemniaki ugniatamy w misce, na wierzchu rysujemy łyżką krzyż dzielący masę na 4 części. Jedną z części wyciągamy i w to miejsce sypiemy mąkę. Dalej postępujemy jak wyżej.

Podziel się:
Dodano: 01-03-2019