Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kakaowy budyń jaglany z daktylami i orzechami

budyn kakaowy z daktylami i orzechami

Kto mnie śledzi od dłuższego czasu ten wie, że uwielbiam pokazywać Wam jak w ciekawy i smaczny sposób przemycić kaszę jaglaną, na którą sporo osób nie ma pomysłu. Szczególnie polubiłam budyń jaglany, który można przygotowywać na wiele różnych sposobów, dodając swoje ulubione dodatki. Dzisiaj mam dla Was przepis na wg mnie najlepszy do tej pory budyń z dodatkiem daktyli i orzechów włoskich. Bez cukru :)

Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy jaglanej
- 250ml dowolnego mleka
- 200ml wody
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 20g suszonych daktyli bez pestek (ok 6szt)
- 20g orzechów włoskich

Orzechy i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Kaszę zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy do miękkości (nie całkiem na gęsto!). Do kaszy dodajemy kakao i odcedzone orzechy z daktylami, całość blendujemy. Podajemy ze świeżym owocami (u mnie liofilizowana żurawina). Jeśli budyń wyda Wam się za mało słodki (choć nie sądzę) to może dodać np trochę syropu z agawy.

Jedna porcja ma ~400kcal i BTW 14/13/60

Podziel się:
Dodano: 13-05-2018