Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kaiserchmarrn – austriacki omlet ‘łamany’

omlet austriacki Kaiserchmarm (4)

Za każdym razem, gdy przygotowuję ten omlet to myślami przenoszę się alpejski stok, gdzie po raz pierwszy go jadłam. I choć za rodzynkami nie przepadam to zakochałam się w nim od razu! Urzekł mnie swoją lekkością, słodyczą i oryginalną, jak na omlet, formą.

Składniki (na 1 duży omlet):
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- konfitura owocowa

Białka ubijam z cukrem a w drugiej misce miksuję żółtka z mąką, mlekiem i rodzynkami. Białko łączę z masą i delikatnie mieszam, po czym wylewam na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Smażę aż obie strony będą zrumienione i nabiorą złotego koloru a następnie omlet rwę na drobniejsze kawałki i jeszcze chwilkę podsmażam na maśle. Podaję posypane cukrem pudrem i z konfiturą malinowo-porzeczkową od Luks Pomada. Jeżeli lubcie domowe konfitury a także warzywne czatni – koniecznie zajrzyjcie do Luks Pomady i dajcie się porwać wyjątkowym połączeniom smaków tak jak i ja dałam się porwać :)

omlet austriacki Kaiserchmarm (1)

Podziel się:
Dodano: 30-10-2013
W kategorii: Odżywianie
Tagi: ,
  • Anonymous

    smaki austriackich alp! ja jadłam wersję z jabłkiem, pycha <3 Chociaż moim ulubieńcem jest Germknödel, najlepszy :)