Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Jabłka w cieście jogurtowym

jablka w ciescie jogurtowym

Miałam ochotę dzisiaj na jakąś śniadaniową odmianę i przygotowanie czegoś innego niż omlet, gofry czy jajecznica. Szybko do głowy przyszły mi jabłka w cieście i już wiedziałam, że to będzie moje dzisiejsze śniadanie :D Wyszłam tylko szybko na spacer z psem, zahaczając o warzywniak, bo miałam tylko jedno, małe jabłko w domu i krótko potem zajadałam się już tymi pysznymi jabłkami w cieście.

Składniki (2 porcje):
- 2 jabłka lub 1 bardzo duże
- pół szklanki gęstego jogurtu
- 80g mąki (u mnie żytnia 720 + trochę pszennej)
- jajko
- 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
- cukier waniliowy
- szczypta proszku d/p
- do posypania: cukier puder i cynamon

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry. Pozostałe składniki miksujemy na dosyć gęstą (jak śmietana) masę, w której następnie obtaczamy plastry jabłka (najlepiej jabłko nabić na widelec, włożyć do ciasta i na chwilę z niego wyciągnąć, żeby usunąć nadmiar) . Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Podziel się:
Dodano: 03-12-2016
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,
  • http://amator-kwasnych-jablek.blogspot.com/ Amatorka

    Faktycznie fajna odmiana ;)